Zo helpen slimme systemen jou de dag door

Ongetwijfeld zul je recentelijk minimaal een keer een advertentie zijn tegengekomen van grote bedrijven zoals Somfy. Dit is een voorbeeld van een leverancier van domotica, de oplossing voor iedereen die het leven zo makkelijk mogelijk wil maken. Wil je makkelijker leven en tijd besparen? Het klinkt wellicht een beetje verdacht, maar er is geen addertje onder het gras. Domotica kunnen je namelijk een hoop tijd en handelingen uit handen nemen door het gebruik van elektronische toepassingen en intelligente software. Denk bijvoorbeeld rolgordijnen die je elektrisch kunt bedienen. 

Wakker worden met domotica

Om je een beeld te geven van domotica, wordt hier een scenario geschetst waarin je optimaal gebruik maakt van domotica om je leven te vergemakkelijken. Om 7 uur gaat je wekker, die in contact staat met je telefoon en een seintje geeft dat je wakker bent. Op dat moment worden je berichten, het nieuws en de weersverwachting klaargezet voor je. Op het moment dat je uit bed stapt, kun je op je telefoon vast de verwarming in de badkamer een tikje hoger zetten en het koffiezetapparaat aanzetten. Lichtknoppen zijn in principe overbodig, want je kunt elke lamp vanuit je handpalm bedienen. Of je maakt gebruik van timers en sensoren, zodat zelfs dat niet nodig is. Zo houd je je handen vrij voor belangrijkere dingen.

Ochtendroutine met domotica

Op het moment dat je je ontbijt aan het nuttigen bent, kun je vast de reeds klaargezette informatie op je tv bekijken. Heb je een vrij nieuwe auto, dan kun je zelfs de auto vast laten opwarmen en de verkeersinformatie en de routebeschrijving doorsturen naar je navigatiesysteem. Als je klaar bent om het huis uit te gaan, kun je een programma kiezen wat alles uitschakelt en je alarm inschakelt. Je camera’s en alarm kun je dan gedurende de dag in de gaten houden, waar je ook bent.